Eline blogt: Amerika is het begin…

anniekeline

Eline, de zus van Anniek blogt.

‘Het is op de derde verdieping, dus je zult Anniek wel naar boven en beneden moeten dragen’. Mama en Ronnie zijn in gesprek over het appartement dat ze in Amerika zullen gaan huren. ‘Oh, dat is geen probleem’, zegt Ronnie.

Nee, dat is geen probleem. Want Ronnie is de steun en toeverlaat van Anniek. Als ik één relatie moet kiezen die sterk is, is het wel de relatie tussen mijn zusje en Ronnie. Ronnie doet alles voor Anniek. We zitten die avond bij elkaar om het te hebben over de zaken die geregeld moeten worden voor de reis naar Amerika. Ronnie heeft de papieren bij zich voor het visum en het appartement dat ze hebben gevonden. Samen vullen we dit in. Mama, die meegaat naar Amerika, denkt hardop: ‘Zijn alle verzekeringen in orde? Is de vlucht goed geboekt? Heb ik uitstel aangevraagd voor de belastingaangifte?’

Mama en Ronnie zijn al weken druk met het regelen van alle zaken die met hun reis te maken hebben. Er komt zo veel bij kijken. Ze doen het allebei zonder mopperen. Als ik mama vraagt of ze nog moet shoppen voor kleren (het is daar immers een stuk warmer dan hier), zegt ze dat dat niet hoeft. Ze heeft nog wel wat shirtjes in de kast en neemt wat vestjes mee. Ik weet ook dat ze helemaal geen zin en energie heeft om te gaan shoppen. Het enige dat voor haar telt is het belang van Ronnie en Anniek. Ze gaat naar Amerika zodat Anniek … tja, wat eigenlijk? Beter worden is een veel te groot woord en niet realistisch. Elke stap vooruit is er één en daar gaan we met z’n allen voor.

Ik probeer zo goed mogelijk te helpen, maar besef me ook heel goed dat ik in een hele andere situatie zit dan mama en Ronnie. Ik ga aan het eind van de avond weer naar huis. Daar wacht Benjamin op me, of hij is aan het sporten, of hij klust nog wat, of hij drinkt met vrienden een biertje. Ronnie gaat naar huis en weet heel goed wat hij aantreft. Anniek ligt in haar donkere slaapkamer. Met een beetje geluk kunnen ze een gesprekje voeren.

Bij mijn ouders thuis, is de eettafel bezaaid met papieren. Mama is constant dingen aan het regelen en houdt zich daarnaast volledig bezig met Anniek. Ze helpt Ronnie in het huishouden, helpt met de boodschappen, gaat mee naar alle doktersbezoeken, vertelt keer op keer hetzelfde verhaal en gaat vaak met nog meer vragen weg dan ze kwam. Ik hoop oprecht dat ze in Amerika wat meer antwoorden vinde

Het wordt tijd dat Anniek en Ronnie hun plannen kunnen gaan waarmaken. Want plannen maken ze zeker, Het is hun houvast. Als het beter gaat met Anniek, gaan ze reizen. Ze gaan samen de wereld ontdekken. Amerika is het begin. Het wordt tijd dat ze met hun plan kunnen beginnen…